Cicatricile postacneice sunt reprezentate de semnele ce rămân după vindecarea leziunilor de acnee activă. Odată apărute, aceste cicatrici sunt permanente provocând în cazul multor pacienți un discomfort psihic cu scăderea stimei de sine.
Cicatricile postacneice pot fi de diverse forme: forma atrofică (depresiuni sub nivelul pielii), hipertrofică (denivelare deasupra nivelului pielii) sau sub formă de pete hiperpigmentare.
Cicatrici atrofice sau depresive
Cicatricile atrofice se găsesc cel mai frecvent la nivelul feței, având forma unei depresiuni (gropiță) sub nivelul normal al pielii. Acestea se formează în momentul în care nu este suficient colagen în timpul vindecării rănilor provocate de leziunile de acnee. Există trei tipuri de cicatrici atrofice:
• Cicatricile de tip Boxcar (depresiuni) sunt cicatrici sub forma literei U cu margini ascuțite si dimensiuni mari. Ele pot fi superficiale sau adânci. Cu cât sunt mai adânci, cu atât mai bine răspund la tratamentele pentru refacerea pielii.
• Cicatricile de tip Rolling (valuri) sunt cicatrici sub forma unor depresiuni largi la nivelul pielii cu marigini rotunjite si suprafața neregulată.
• Cicatricile de tip Ice Pick (vârf de gheață) sunt cicatrici sub forma literei V, înguste. Acest tip de cicatrici sunt cel mai dificil de tratat pentru că pot fi foarte adânci.
Cicatrici hipertrofice sau crescute
Acest tip de cicatrici apar mai rar în urma leziunilor de acnee, în general se întâlnesc la nivelul toracelui. Acestea apar ca niste denivelări situate deasupra nivelului normal al pielii si sunt cauzate de un exces de colagen în timpul vindecării leziunilor de acnee.
Factori care determină/agravează apariția cicatricilor postacneice:
• Inițierea tardivă a tratamentului antiacneic – amânarea vizitei la dermatolog si încercarea unor produse cosmetice variate si nepotrivite pot duce chiar la agravarea simptomatologiei.
• Leziunile inflamatorii – leziunile rosii, dureroase si de mari dimensiuni (noduli, chisturi) se pot vindeca lăsând în urmă cicatrici spre deosebire de leziuni de mici dimensiuni cum ar fi punctele albe sau negre.
• Stoarcerea cosurilor – această practică poate provoca inflamarea si suprainfectarea leziunilor ducând la o vindecare defectuoasă si apariția cicatricilor.
• Factorul genetic.
Tratamentul cicatricilor postacneice
Există multe tipuri de tratamente disponibile (tratamente laser, microneedling, peeling-uri etc) pentru ameliorarea aspectului cicatricilor postacneice, de cele mai multe ori fiind necesară o combinație a acestor tratamente.
Protocolul de tratament se stabileste în funcție de fototipul pielii, tipul cicatricilor postacneice si timpul de recuperare necesar după fiecare procedură.
Pentru a găsi soluția potrivită pentru fiecare pacient, totul începe cu o consultație la unul dintre medicii nostri specialiști, care vă va recomanda cel mai potrivit protocol de tratament pentru afecțiunea dumneavoastră.
Datorită dotării clinicii cu diverse tipuri de lasere specifice pentru cicatrici postacneice, puteți avea parte de tratamente combinate ce vă pot oferi cele mai bune rezultate.
În clinica noastră găsiți două tipuri de lasere ce reprezintă standardul de aur în tratamentul cicatricilor postacneice si anume laserul CO2 fracționat ablativ si laserul Ydun (1550 nm fracționat). Aceste tipuri de lasere stimulează producția de colagen a pielii prin fascicule de lumină ce pătrund în stratul profund al pielii provocând de asemenea “stângerea” pielii. Acestea nu provoacă răni la suprafață, provocând doar o roseață care dispare după câteva ore/zile
Înainte de procedură se va aplica pentru 30 min o cremă anestezică sau pentru 3 min gheaţă înainte de procedură, dupa care se fac mai multe treceri cu piesa laser pe zona tratată. În acest timp veţi avea ochii acoperiţi cu ochelari de protecţie.
Tratamentul durează 20-30 minute si nu necesită pansamente după expunere.
Pot fi necesare 3-5 sedințe de tratament spațiate la un interval de 3-4 săptămâni pentru a obține rezultatele dorite, după care se pot recomanda tratamente anuale de întreținerere.
După tratament poate să persiste o uşoară roşeaţă a feţei pentru câteva ore/zile.
Tratamentul este nedureros, pot fi simţite uşoare înţepături sau arsuri dar care nu necesită antialgice, eventual aplicare de gheaţă sau comprese reci pentru câteva minute.
Acestea sunt foarte rare şi constau din modificări de culoare în sensul hiperpigmentării sau decolorării anumitor zone. Arareori sunt permanente şi pot fi uşor mascate cu fard sau fond de ten. Alteori pot apărea mici vezicule, flictene ca într-o arsură dar care se vindecă fără urmări sau doar o uşoară decolorare locală.
Tarife tratament cicatrici postacneice
Față integral – 1200 lei
Față parțial (zonă mică, 10cm) – 500 lei
Față integral – 1500 lei
Pentru cicatrici postacneice (roșii)
Față integral – 700 lei
Pomeți – 550 lei
1-10 spoturi – 300 lei
<10 spoturi – 10 lei/spot