fbpx

Tratament laser xantelasme

thumb image

Xantelasmele se prezintă ca papule si plăci galbene, moi, cauzate de acumularea localizată a depozitelor de grăsime, apărând la nivelul pleoapelor superioare sau inferioare. Acestea nu sunt periculoase si nu afectează funcția zonei oculare, dar constituie pentru mulți pacienți un disconfort estetic.

Aceste leziuni apar mai ales în a patra și a cincea decadă de viață, în mai mult de jumătate din cazuri neexistând o cauză anume. Totusi, apariția xantelasmelor poate fi asociată cu o hiperlipidemie subiacentă. Alți factori de risc care pot influența apariția xantelasmelor includ: genul feminin, fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat.

Tratamentul presupune îndepărtarea leziunii prim metoda chirurgicală sau cu laser.

În funcție de mărimea xantelasmelor, în prima sedință se poate efectua excizia completă (în cazul xantelasmelor de mărime mică) sau pot fi necesare mai multe sedințe efectuate la un interval de 4 săptămâni în cazul formelor mai extinse.

Este un tratament nedureros, efectuându-se sub anestezie locală. În urma procedurii, în zona tratată va apărea o mică rană ce durează 7-10 zile până la vindecare. Medicul curant vă va oferi toate indicațiile necesare îngrijirii post-procedurale care includ igiena locală cu soluții antiseptice si aplicarea de unguente.

Medicul dermatolog vă va diagnostica xantelasma în cadrul unei consultații prin examinarea completă a zonei afectate. Dacă va considera necesar vă poate recomanda niste analize de sânge.

În clinica noastră se utilizează ca metodă de tratament pentru xantelasme Laserul CO2 ablativ ce presupune eliminarea leziunii prin vaporizare cu lumina laser, ce determină refacerea zonei afectate fără cicatrici sau cu o cicatrice discretă ce poate apărea la forme mai extinse de xantelasme.