Dermatoscopie Brasov - Control alunite - Skin Laser Clinic
thumb image

Alunitele, cunoscute de asemenea si sub denumirea de nevi pigmentari, sunt formatiuni de natura benigna, care apar in urma multiplicarii necontrolate a melanocitelor.

Alunitele se impart in doua categorii:

Cele prezente de la nastere ce poarta numele de alunite congenitale;

Acestea sunt cauzate de melanocitele de la nivelul dermului, epidermului sau a amandurora.

Cele care apar pe parcursul vietii, acesteapoarta numele de alunite dobandite;

Alunitele dobandite apar in timpul copilariei, frecvent inainte de pubertate, dar si dincolo de aceasta perioada, cel mai adesea pana la 30 de ani. La varstnici frecventa aparitiei de nevi scade.

Culoarea alunitelor poate varia in functie de culoarea pielii. Spre exemplu persoanele care au o piele mai inchisa la culoare au tendinta de a avea alunite de culoare mai inchisa (maro), comparativ cu persoanele care au o piele alba si parul blond, acestea au alunite mai deschide la culoare ( roz ).

alunita normala are, de obicei, pana in 5 milimetri latime, forma ovala si suprafata fina.

Expunerea la soare in timpul copilariei si tineretii are un impact important in aparitia alunitelor dar si a cancerului de piele, numit si melanom.

Pentru a preveni aparitia alunitelor sa evitati expunerea la soare si la surse artificiale de ultraviolete, respectiv va recomandam sa folositi fotoprotectia.

Dermatoscopia realizata de catre unul dintre medicii nostri dermatologi, aceasta consta in analiza microscopica ce permite evaluarea in detaliu a celulor/melanocitelor.

Alunitele benigne se pot transforma in melanon in  decursul vietii, de aceea este foarte important sa le monitorizam, alunitele pot deveni periculoase daca ele prezinta: asimetrie, margini neregulate, culoare neomogena, cu zone de nuante diferite (roz-rosii, brune, sau negre), dar si au o dimesiune mai mare de 6 mm si sunt mai proeminente.

In cazul in care va considerati ca o alunita prezinta aceste caracteristici, in caz de durere, mancarimi, sangerare  sau traumatizare acesteia,  va recomandam sa programati cat mai repede vizita la unul dintre medicii dermatologi din cadrul clinicii.

Avand in vedere ca orice modificare a alunitelor observata la timp, va poate asigura vindecarea in cazul unui cancer de piele, va recomandam sa programati vizita la medicul dermatolog de 2-3 ori pe an. Un moment bun pentru evaluarea alunitelor este finalul sezonului cald, deoarece expunerea pielii la radiatiile ultraviolete va poate cauza modificari la nivelul pielii.

dermatoscopie-brasov-skin-laser-clinic-medic-dermatologAlunita congenitala
Alunita dobandita